Sunday, December 19, 2010

3 benda menarik yg anda boleh buat di makmal kimia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Seperti yg kita tahu, saya ni ialah seorang yg gilakan kimia. Mengapa? Anda akan ketahuinya selepas ini. Please continue your reading!

Sebagai pendahuluan, subjek kimia ni sangat penting dlm kehidupan seharian kita. Sebagai contoh, kalau nak buat bom, kita mesti tahu bahan apa yg sesuai digunakan, bahan apa yg x sesuai digunakan. Di persekitaran kita juga kita boleh lihat, kenapa besi ini cepat berkaran dan kenapa besi ini susah nak berkarat? Itulah kimia.

Jadi, ada 1 benda yg penulis fikir menarik tentang kimia ni -- LETUPAN

Kebanyakkan makmal kimia sekolah tidak mempunyai bahan-bahan kimia yg berbahaya. Makmal kimia di sekolah hanya menyedikan bahan-bahan yg asas, seperti asid, garam-garam, dan juga beberapa unsur di dalam jadual berkala. Ramai orang fikir bahan di dalam makmal di sekolah tidak merbahaya -- tetapi sebaliknya! Mari kita lihat apa yg kita boleh buat di dalam makmal kimia.

Bom asap
Bom asap boleh dikategorikan dibawah saudara-mara bunga api. Ia digunakan di dalam bidang ketenteraan, ataupun di dalam permainan paintball / airsoft atau boleh digunakan sebagai helah utk mengenakan orang. Ia direka utk mengeluarkan asap yg banyak apabila dinyalakan. Bahan yg digunakan untuk membuat bom asap ialah kalium nitrat (KNO3) dan gula ([CH2O]6). Seperti yg kita ketahui, kalium nitrat ialah pengoksida (oxidiser) yg sangat kuat. Maka apabila tindakbalas berlaku, kalium nitrat akan terurai.

9.6KNO3 + C12H22O11 → 4.8K2CO3 + 7.2CO2 + 11H2O + 4.8N2.


Thermite reaction
Thermite reaction ialah sejenis komposisi piroteknik (pyrotecnic composition) diantara sejenis serbuk logam dan serbuk logam teroksida (metal  and metal oxide). Tindakbalas ini ialah sejenis tindakbalas redox (pengoksidaan-penurunan) yg menghasilkan banyak haba. Bahan yg sering digunakan untuk membuat tindakbalas ini ialah serbuk aluminum dan serbuk ferum (III) oxide.

Fe2O3 + 2Al → 2Fe + Al2O3 + Haba

 Ferum (III) oxide akan mengalami penurunan manakala aluminum akan mengalami pengoksidaan. Serbuk aluminum juga boleh diganti dengan logam yg lebih kuat (kedudukan lebih tinggi daripada Fe di dalam siri kereaktifan logam (reactivity series) contohnya magnesium. Tindakbalas ini amat cergas dan ganas sehingga boleh membuatkan bumbung kereta anda berlubang!

Bom hidrogen
Gas hidrogen kan susah didapati, macamana nak buat tindakbalas ini? Senang macam kacang! Apa yg anda perlu buat ialah menelektrolisis kan air! Proses mengelektrolisis air ialah proses penguraian moekul air kepada gas oksigen dan gas hidrogen.
Tindakbalas di anod : 4 OH- (ak) → O2(g) + 2 H2O(l) + 4 e
Tindakbalas di katod: 2 H2O(c) + 2e → H2(g) + 2 OH-(ak)

Gas hidrogen yg terhasil di katod akan dikumpulkan di dalam botol. Tutup botol itu dengak kemas dan campakkannya ke dalam api. Selepas itu...JANGAN TERKEJUT!

 Utk maklumat lanjut, sila lihat lampiran di bawah.

Sebagai kesimpulan, kimia ni memang subjek yg menarik dan menjadi satu keperluan utk mempelajarinya!

Lampiran

1. Siri kereaktifan logam
2. Bom asap
3. Set up experiment utk mengutip gas hidrogen


No comments:

Post a Comment

Terima kasih! Pendapat anda amat dihargai